söndag 11 mars 2012

Fåtöljen

Hejsan!

Åh vad glad jag blir att ni gillade min fåtölj:) Nu har jag fått många frågor om hur jag gjort, om det går att sitta i den, vilken färg m.m. Nu har ju jag fått tipset av Gua med bloggen http://hviturlakkris.blogspot.com/ och hon skrev såhär:

Jag vill att ni alla ska veta, jag har igen aning om det är "rätt" metod! OK! Det var bara ett test, som visade sig funka. Så egentligen tycker jag att ni bara ska testa.
Det jag tänkte innan jag satte igång var att..kan man måla en sträv träyta och slipa ner den, varför inte tyg?
Men i alla fall.

1. Jag använde utspädd, halvklar vattenbaserad färg från Jotun (Lady) som jag hade hemma och målade två gånger med den. (V-slip av någon sort är säkert även bättre, vet ej, använder det aldrig) Sen slipade jag ytan noga med pimpsten. Ni vet sån för fötter. (sandpapper går säkert bra det med) då får man bort den sträva ytan och kan måla igen. Så är det bara att måla och slipa och måla och slipa...etc.
Japp, ni fattar, tills ni är nöjda. Jag målade fem eller sex gånger. Och mycket färg går det åt! Speciellt i början eftersom tyger ju drar i sig en del.

2. Möblerna går självklart att använda, annars hade jag inte fortsatt. Ytan är mest lik skinn, som ni kanske ser på medföljande bild. Soffan avslutade jag däremot med en matt färg för att skapa lite "liv", så den är mindre glansig.

3. Praktisk, ja, vad vet jag? Är ju inte alltid så praktisk, men den färgar inte av sig och går lätt att torka av. (testade idag..:)

4. Testade för länge sen på en plysch möbel och det är inget jag rekommenderar för den blev riktigt sträv och jag fick inte till det, trots många ihärdiga försök. Men vem vet, det finns säkert något tips där med..:)

Detta var Guas ord alltså!


Jag använde inte alls den färgen, tycker den är för dyr och tänkte i så fall använda den på sista strykningen bara;) Nä jag använde Rustas väggfärg och det gick ju hur bra som helst. Sen använde jag sandpapper att slipa med.
Min fåtölj känns som skinnliknande och är mjuk och skön att sitta i:) Sen vet ju inte jag hur den blir efter flera år eller efter slitage m.m

Jag tycker absolut att har man en fåtölj som är sliten eller man har tröttnat på den och funderar på att slänga den eller ge bort den så kan man ge den nytt liv genom att måla den istället. Man har ju inget att förlora då;) Så tänkte jag i alla fall! Och jag är SÅ nöjd!!!!!!

Hoppas ni blev något klokare!

Kram Susanne

8 kommentarer:

Ulle sa...

Den blev verkligen jättefin, förstår att du är nöjd. Ulle

Nyanser av vitt sa...

Fåtöljen är verkligen helt enkelt SKITSNYGG :O)
Kram Agneta

Änglarna finns sa...

Säger det igen....den blev såå bra!!
Förstår om du är nöjd!!!
Ha en fortsatt mysig kväll!!
Kram Annika

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Men wow! vilken grej. Det går ju inte och känna igen fåtöljen, önskar jag hade en och måla också. Blev superfint ju.
Kramar
AnnaMaria

Viola sa...

Så himla fin den bliv...läste för ett tag sedan hos Gua hur hon gjorde...så smart...:) ha en fin kväll, kram

Gunillasljusglimtar sa...

Ja det var ju otroligt VA snyggt det blev! Kul att göra lite annorlunda! kram på dej / Gunilla

Källeboda lantliv sa...

En grundlig redogörelse .. Hihi .. Den blev jättefin ! Du kan vara nöjd. .. Kram Jeanette. Kallebodalantliv

Lilla Lycksta sa...

Fotöljen blev superfin med vit färg. Duktig du är!

Kram Camilla